Karppo

tittelit tulevat tähän jos tulee


VIRTUAALIKOIRA

"Karpo"
Suomenlapinkoirauros
Musta vaalein merkein
Syntynyt 20.5.2017, NUO
Säkäkorkeus 49cm
Silmät: terveet, prcd-PRA A
Lonkat: C/B
Polvet: 0/0
Kyynäreet: 0/0
Omistaja: Viivi, Hillaliinan
Kasvattaja: EVM

Alunperin Karpon ei pitänyt tulla meille. Olin seurannut vierestä pentujen kehittymistä ja minulla oli selvät sävelet minkä pennun ottaisin. En Karpoa. Sieltä löytyi neutraalimpia pentuja. Se oli pentueen pienin, äänekkäin ja ärsyttävin. Toimelias se oli toki, eikä juurikaan antanut pienen kokonsa olevan tiellään kun selvitteli välejään sisarusten kanssa. Kasvattaja totesikin, että tähän pentuun on Huumalta, emänisältä, hypännyt loputon jääräpäisyys ja komentamisen tarve. Se ei tehnyt mitään omistajalleen, vain itselleen.

Kun taas pentujen emä Valo oli kuin vastakohta isälleen. Se oli kuin ihmisen ajatus ja lähes huomamaton arjessa. Valo ei pidä itsestään meteliä. Valo oli täysin kotikoira, joten potenttiaali hyväksi ja toimivaksi harrastuskoiraksi jäi näkemättä. Valo toimi kuitenkin kaverikoirana ja hänen kanssaan kierrettiinkin säännöllisesti kaupungin vanhainkodit vanhusten piristämiseksi. Ulkoisesti Valo oli hieman pitkärakenteisempi ja korkearaajaisempi narttu, vaikka turkkia löytyikin riittämiin.

Karpon isä Sepe oli taas 10-vuotias ensiastuja joka asu maatilalla kanojen, hevosten ja lampaiden kanssa. Se oli rakenteeltaan jopa hieman minun makuuni liian neliömäinen ja raskasrakenteinen, mutta toimi silti kotitilallaan mallikkaasti arjen askareissa ja paimennuksessa. Se teki eläkepäivilläänkin vielä päivittäin yli 10 kilometrin lenkkejä samalla kun omistajat ratsastavat hevosiaan. Se oli perheen ainoa koira. Sepe oli itsenäinen koira ja hieman rasavillikin, joka tietysti johtui täysin koulutuksen puutteesta. Sepen vanhemmat olivat hieman tuntemattomasta sukulinjasta, mutta mistä löytyy menestymeempiä yksilöitä näyttelyiden puolelta.

Määrätietoinen koulutus on ollut avainsana Karpon kasvatuksessa. Murkkuikä oli pahin, jolloin useaan kertaa otettiin takapakkia koulutuksessa ja sanoinkin kasvattajalle, että kohta tulee nuori mies possujunalla takaisin kotiin. Karpo on helppo motivoida lelujen ja suullisen kehun avulla, mutta kuten emänisänsä Huuma, Karpon pitää löytää asiasta selkeä hyöty hänelle, jotta koira toimii kuin unelma. Karpo ei ole ehkä nopeain ja ketterin, mutta kestää järkyttävän määrän toistoja treeneissä. Karpolle myös piti tehdä selkeät rajat elämässä yleensä, jolloin myös normaalissa elämässä uros selkeästi rauhoittui. Koiralaumassa Karpo ei dominoi, mutta ei kestä toisen koiran ryppyilyä, vaikka yrittää välttääkin viimeiseen asti yhteenottoa. Olenkin sanonut, että tämän kohdalla tiukat rajat saavat koiran puhkeamaan kukkaan! Enkä vaihtaisi sitä ikinä pois.

  i. SEPE
  musta ruskein merkein
  ii. EETWERTTI
  musta ruskein merkein
  iii. PORO
  iie. WEELA
  ie. SÖPÖ
  musta
  iei. CEMMU
  iee. HILDA
  e. VALO
  parkki
  ei. HUUMA
  musta
  eii. CUMMA
  eie. MYY
  ee. RIIMI
  parkkidomino
  eei. MUSTI
  eee. MAMMA

KISAKALENTERI

NÄYTTELYT
päivämäärä - maa, näyttelyn sivu - tuomari - tulos
Luvaton kuvien kopiointi ehdottomasti kielletty.